Lainakorot eivät reagoi hallituksen virheisiin kuten Viinasen valtiovarainministeriaikana

Kirjailija ja entinen ministeri Iiro Viinanen kunnioitti Helsingin Pörrssiklubin kirjakeskustelua alustuksellaan ja näkemyksillään joulukuun alussa. Aiheena oli Viinasen kirja Vaaran Vuodet ja 1990-luvun alun taloudellisesti vaikeat vuodet Suomessa.

Kirjahan kertoo Iiro Vinnasen valtiovairainministerikaudesta, jolloin Suomen julkinen talous oli vaarassa romahtaa ja rahan saanti ulkomailta loppua. Taloustilanne oli mennyt nopeasti pahaan kuntoon pitkään jatkuneen kasvun jälkeen. Esko Ahon hallituksen valtiovarainministerillä oli täysi työ kovapäisellä tavallaan pelastaa virkamiestensä kanssa julkinen talous ja sitä kautta laajemminkin taloudellinen tilanne. Muistamme ajan hyvin siitä, kun markka ajautui mittavaan devalvaatioon ja kellumaan.

Eräitä mielenkiintoisia havaintoja Iiro Viinasen alustuksesta kannattaa poimia. Verrattaessa tämän päivän haastavaa tilannetta ja sen hetkistä tilanne Viinanen korosti sitä, että silloin korot heti nousivat, jos hallitus oli toimeton tai teki virheellisiä toimia talouden pelastamisen kannalta – nyt korot pysyvät matalalla, vaikka hallitus pysyisi ja pysyy toimettomana tai tekee virheitä. Hän myös ääneen ihmetteli sitä kuinka moni poliitikko toimi 1990-alussa maan kannalta vakavassakin tilanteessa oman etunsa tai pienen äänestysalueensa tai taustaryhmänsä edun nimissä, vaikka se olisi ristiriidassa maan edun kanssa. Tässä hän ei nähnyt muutosta tapahtuneen.

Tämän päivän tärkeinä asioina hän näkeen yritystoiminnan helpottamista mm. säännöksiä poistamalla sekä rohkaisee päättäjiä tekemään päätöksiä, jotka johtavat lyhyellä tähtäimellä epämielyttäviinkin seurauksiin.