Kuka Vesa?

Vesa Helkkula

Synnyin Helsingissä ehtien 1960-luvun alkuun perheen kolmantena lapsena ja kasvoin tärkeimmät lapsuusvuoteni Pihjalamäessä, jota kutsuttiin näköalakaupunginosaksi korkeiden kallioiden, maastolinjoihin sovitettujen talojen ja isojen metsäalueidensa vuoksi.

Olin kouluaikana innokas lintujen tarkkailija ja toimin nuoresta alkaen partion-johtajana. Kaupunkilaispoikana retkeilin paljon luonnossa sekä urheilin aktiivisesti. Ahmin yhteiskunnallista ja maailman kehitykseen sekä ekologisiin haasteisiin liittyvää kirjallisuutta.

Helsingin Sanomien pääkirjoituksia kirjoittavalta isältäni omaksuin vahvan kiinnostuksen yhteiskunnallisiin asioihin. Laaja-alainen kiinnostukseni teki opintoalueen valinnan minulle äärimmäisen vaikeaksi. Lääketieteen opinnot ehdin jo aloittaa ja kansantaloustiede oli lähellä sydäntäni. Tuskallisen tuumailun jälkeen päädyin Teknilliseen Korkeakouluun ja tuotantotalouden pääaineeseen, jota kautta uskoin pääseväni näkemään kansainvälistyvän  yhteiskuntamme nopeimman muutoksen ja olemaan siinä mukana.

Pääsin tekemään diplomityötäni silloisen Nokian selvästi  kansainvälisimpään yksikköön Nokia Engineeringiin, joka toteutti vientiprojekteja sähköistyksen ja tietoliikenneverkkojen osalta erityisesti Euroopan ulkopuolisiin maihin. Valmistuin diplomi-insinööriksi hieman hosuvauhtia vuonna 1983 ja vuoden 1985 alusta Nokia lähetti minut jatkamaan opintojani tuoreeseen Kauppakorkean  MBA-ohjelmaan osin Yhdysvaltoihin.

Vuosina 1987 ja 1988 toimin Nokian pääkonttorin strategia-osastolla ja silloisen pääjohtajan Kari Kairamon esikunnassa yrityssuunnittelupällikkönä. Se oli todellinen näköalapaikka nuorelle miehelle. Nokia kansainvälistyi nopeasti, toteutti rakennemuutostaan sekä mm. surulliseen tulokseen johtaneet mittavat elektroniikka-alan yritysostonsa. Näin läheltä kehityksen, joka johti Kairamon itsemurhaan ja jota siivitti hänen tärkeän luottohenkilönsä Timo H.A. Kosken äkillinen kuolema.  Pitkän talousnousun jälkeen tuli taloudellinen pudotus ja pankkikriisi, jossa pankkeja ja yrityksiä pyyhkiytyi kartalta.

Aloitin sitten Nokian Matkapuhelinyksikön strategiajohtajana ennen 30-vuotissyntymäpäivääni matkapuhelinmarkkinan nopean kavun käynnistyessä. Teimme pitkälle katsovaa strategiatyötä globalisoituvasta markkinasta. NMP:n johdossa tapahtui useita muutoksia ja minulla oli vetoa tulosvastuullisiin tehtäviin.  Lähdin Nokiasta päivää ennen yhtymäjohdossa yhteisissä projekteissa tutustumaani Jorma Ollilan nimitystä NMP:n toimitusjohtajaksi. Jos olisin malttanut hieman pidenpään yli tuon päivän, olisin ilmeisemmin jäänyt Nokialle vielä vuosiksi.

Toteutin Nokian ns. Mobile Data –yksikön myynnin 1990-luvun alussa. Viisi vuotta myöhemmin perustimme  uuden yrityksen Aplicom Oy:n, joka osti ytimen Nokiasta aluperin myymästäni yksiköstä. Minusta tuli yrittäjä. Olin tuolloin kahden pienen pojan isä ja muuttanut perheineni Espoosta Hyvinkäälle. Aplicom toimi alusta alkaen lähinnä ulkomaisten asiakkaiden ja kumppanien kanssa ja pääsi hyvään kasvuun uusilla markkinoilla. Aplicom kasvoi kolmessa vuodessa alansa europpalaiseksi johtajaksi ja komeili kasvuyritysten etukaarissa.

Huolimatta kokonaan suomenkielisestä taustastamme laitoimme poikamme Hyvinkään pieneen ruotsinkieliseen kouluun, jotta he voisivat kuin ohimennen oppia toisen kotimaisen kielemme. Koen maamme kaksikielisyyden rikkautena, jonka voi nähdä myös käytännön hyötynä.

Vuonna 1998 minut pyydettiin vetämään globaaliksi laajentunutta tietoliikenneyritys Tecnomenia, jonka kasvu ja tulos olivat pysähtyneet epätyydyttävälle tasolle. Yrityksen arvoissa ja tavassa toimia oli parannettavaa. Alkoi vauhdikas  viitisen vuotta kestänyt jakso, jolloin matkustin paljon Euroopan ulkopuolella avaamassa uusia markkinoita, toteutimme Tecnomenin pörssilistauksen ja osallistuin yritysjärjestelyihin, joissa pitkiäkin iltoja työskenneltiin investointipankkiirien kanssa. Koin, että Tecnomenissä autoimme monia maita kehittymään viestintäjärjestelmien avulla ja näin tuomaan hyvinvointia ihmisille.

Yhdysvalloista alkanut IT-kupla oli kovimmassa vaudissa Yhdysvaltain keskuspankin Fedin silloisen pääjohtajan Greenspanin johdatteleman finannsipolitiikan saattelemana. Yritysten arvostukset kohosivat epärealistisiin lukuihin ja sitten romahtivat markkinoiden mukana dramaattisen paljon.

Tecnomenin markkina, laskettuna sen suurimman kilpailijan myynnin laskulla, kutistui pelkästään yhtenä vuonna puoleen edellisestä vuodesta. Oli pakko toteuttaa reippaita säästöjä myös Tecnomenissa. Pyrin näyttämään säästöjen toteuttamisessa esimerkkiä aina omalta henkilökohtaiselta osaltani.

Näin talouden mikrotasolla virheellisen finanssipolitiikan seurauksia. Tecnomenin liiketoiminta-alue tulisi supistumaan tulevien vuosien kuluessa ja pelkillä säästöillä ei ajettaisi yrityksen ja omistajien pitkäjänteistä etua.  Ehdottamani investoinnit uuteen kasvavaan liiketoiminta-alueeseen ei saanut yhtiön hallituksessa kannatusta, mikä osoittautui kertomani huolen mukaisesti myöhemmin  yhtiön tulevaisuuden kannalta kohtalokkaaksi virheeksi.

Ryhdyin katsomaan mihin tilaan perustamamme Aplicom oli tuon viiden vuoden aikana joutunut. Oli kiire saada tyssännyt kannattava kasvu takaisin käyntiin. Minulle avautui mahdollisuus käyttää aikaani ja energiaani myös muuhun kuin työhön ja perheeseen – myös lukemiseen. Olimme muuttaneet Kauniaisiin ja  perustin ystävieni kanssa ProGallträsk-liikkeen. Keräsimme suuren osan Kauniaislaisten allekirjoituksia vetoomukseemme kaupungin ainoan järven Gallträskin puhdistamiseksi ihmisen aikaansaamasta mudasta.  Huoleni ilmaston muutoksen etenemisestä kasvoi ja pyrin löytämään toimia, joita minä voisin tehdä.

Aplicom pystyi tuotteillaan vaikuttaa liikenteen päästöjen vähentymiseen ajoneuvojen käytön ja polttoainesäästöjen kautta. Näin mielekkääksi toimia yhteiskunnan ja ilmaston päästöjen kannalta tarpeellisella alueella. Otin vahvasti kiinni, kun lähdimme käynnistämään yhteistyöryhmää Pohjolan ja Nokian kanssa uudenlaisten älyliikennepalveluiden synnyttämiseksi. Tästä synnytin uuden yrityksen  Helptenin, joka sai useita tunnustuksia ja rahoitusta innovatiiviselle palvelukonseptilleen.

Älykkään liikenteen järjestelmien suunnittelussa olin ensimmäistä kertaa runsaasti tekemisissä Suomessa  viranomaisten ja myös poliittisten päättäjiien kanssa kansainväliseen liiketoimintaan keskittyneen työni lisäksi. Olin vaikuttamistyössä myös EU:n komission ja parlamentin suuntaan. Tämä opetti minulle paljon uutta. Virkamiesten työ on hyvin erinäköistä kuin, mitä se on kansainvälisissä yrityksissä.

Ehdin myös olla mukana yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa ja päädyin Kauniaisten  edustajana Vihreiden mandaatilla yliopistosairaalamme HYKS-lautakuntaan, josta pääsin oppimaan paljon HUS sairaanhoitoalueen erikoissairaanhoidosta, SOTE-uudistuksen valmistelusta ja Uudenmaan kuntien yhteistyöstä erikoissairaanhoidossa. Olen päässyt katsomaan läheltä lääketieteen alaa, jota pitkän pohdinnan jälkeen en valinnut ammatikseni toisin kuin keskimmäinen poikani.

Yhteiskunnallinen aktiivisuuteni ja verkostoitumiseni eri poliittisissa liikkeissä toimivien suuntaan johti vuoropuheluun myös eduskuntavaalien osalta. Tuskatuttuani vuonna 2011 aloittaneen sateenkaarihallituksen saamattomuuteen ja pyrkimykseen yhdistää väkisin kuntia suuriksi SOTE-yksiköiksi, asetuin pyyntöjen tukemana  politiikan ulkopuolelta eduskuntavaaliehdokkaaksi 2015. Tuin Juha Sipilän valintaa syntyvän hallituksen johtoon. Yritystoimintani vaati minulta kuitenkin jatkuvaa täysipäiväistä panosta ja kykyni kampanjointiin oli hyvin rajallinen – ja vielä puolueesta, jonka kelkkaan minun ei taustani vuoksi odotettu lähtevän. Nautin joka tapauksessa ihmisten tapaamisesta ja yhteiskunnallisesta keskustelusta tavattomasti. Ystäväni kävivät pystyttämässä kuviani pitkin Uuttamaata.

Jouduin kohtaamaan vuoden 2018 alussa vanhempieni sairastumisten ja vanhentumisen yhteydessä hämmästyttävän huonosti toimivan ja johdetun vanhustenhuollon – erityisesti Helsingin sosiaali- ja terveyspuolen prosessessien ja hallinnon epäkohdat.

Vuoden 2019 alkaessa päätin irtautua perustamieni yhtiöiden operatiivisesta johtamisesta ja siirtyä toimimaan näissä hallituksesta käsin. Pohdin seuraavaa vaihettani ammatillisen keskittymisen osalta ja oli lähellä myös lähtemiseni euro- tai eduskuntavaaliehdokkaaksi. Ilokseni Euroopan komissio ja parlamentti on pitänyt vahvasti agendallaan ilmasto- ja kiertotalousasioita sekä yritysten innovaatio- ja digitalisaatioasioita. EU ajaa asioita, joita näen tärkeäksi – ihan ilman minuakin :).

Etsin minulle sopivimpia kanavia olla vaikuttamassa siihen, että yritystoiminta ja yhteiskuntamme siirtyy ripeämmin tapoihin, joissa ilmaston lämpenemistä voidaan hidastaa ja maapallon luonnonvarojen käyttö saadaan kestokysyn tasolle. Päädyin kiertotalouteen keskittyvän asiantuntija- ja konsulttiyrityksen partneriksi ja vetäjäksi. Lisäksi toimin aktiivisesti pienempien yritysten hallituksissa ja hallituksen puheenjohtajana. Tavoitteenani on olla vaikuttamassa myös suurten yritysten, kaupunkialueiden ja laajemmin yhteiskunnan kehitykseen siten, että maapallomme on tallella myös lastenlapsillemme.

Pienenä siviilitekona laitatin keväällä 2020 aurinkopaneelit kodin katolle ja pyrin siihen, että autollani käytän valtaosin itse tuotettua aurinkosähköä.