”Ilmastoystävällinen kuljetus”

Aamulla saapuessani työpaikalleni Espoossa oven edessä raksutti Postin pakettiauto tyhjäkäynnillä ja kyljessä komeili teksti ”Ilmastoystävällinen kuljetus”.

Sisällä portaikossa jakelupostia käsittelevältä Postin jakeluhenkilöltä kysäisin, mistäköhän hänen mielestään johtuu tuollainen mainosteksi. ”En kyllä tiedä” :sanoi ja vielä lisäsi, että normaaleja diesel-pakettiautojahan nuo ovat ja kuten kuulet äänestä taitaa olla moottori aika epävireessä. Minulle kontrastia lisäsi se, että olin työpaikalleni saapunut autollani sähkövetoisesti. Sähköautohan käyttää energiaa yli kolme kertaa polttomoottoria energiatehokkaammin.

Kullakin on varmaan omakohtaisia kokemuksia Postin autojen ajotavasta teillämme kuten myös tyhjäkäynneistä.

Alalla toimivana tiedän, että Posti on asentanut jakeluautoihinsa laitteet, joilla pystytään seuraamaan kuljettajien ajotapoja kiihtyvyyksien ja jarrutusten osalta. Tuosta lienee syntynyt ajatus ilmastoystävällisestä mainoslauseesta. Tuo ei mielestäni tee lausetta vastaamaan asiantilaa.

On huolestuttavaa jos ilmastoystävällisyyteen vedotaan heppoisin tai suorastaan väärin perustein – erityisesti yhteisesti omistamassamme organisaatiossa.