Lähiluonnosta ilmastotoimiin

Kauniaisissa on arvokasta sen hienot ulkoilumaastot erityisesti Kasavuoren ja Gallträskin alueilla, keskustan tuntumassa olevat viihtyvyyttä tuovat avoimet vihreät kohdat sekä kasvillisuutta ja avaruutta tuovat pihat ja puutarhat. Näistä huolehtiminen ja virkistykseen tähtäävät lisätoimet tulee olla silmätikkunamme. Sydäntäni lähellä ovat olleet ja on erityisesti Gallträsk ja sen lähialueet. Gallträskin virkistykäytön vahvistamiseksi haluan edelleen toimia sen alkuperäisen luonnonvaraisuuden eteen ja muden edelleen poistamiseksi tavalla, jossa kunnan osalle ei osoiteta kustannustaakkaa jatkotoimista. Omakotialuiden tiivistämistä ei tule edesauttaa esimerkiksi kiinteistöveroa korottamalla.

Kauniaisen tulee vakavaraisena kuntana olla edelläkävijä ilmastopäästöjen minimoimisessa ja kiertotalouden mukaisen – resurssiviisaan – toiminnan kehityksessä. Tämä koskee erityisesti rakentamista, jossa  päästöjen elinkaariajattelu ja puhtaiden materiaalien käyttö tulee olla ohjanuorana, sekä liikenteen ratkaisut. Liikkumisen helppous jalkaisin, polkupyörällä sekä autojen sähkölatauksen ennakkoluulottomat ratkaisut auttavat tätä. Rautatieaseman liityntäpysäköinnin ongelmat pystymme ratkaisemaan niin, että sakko ei ole palkkiona siitä, että ei aja autolla Helsinkiin.

Kaupungintalokorttelin ja ns. käärmetalosuunnitelman ratkaisussa tulee painaa se, että Kauniaisten paraatipaikalla on paitsi viihtyvä ja toimiva ratkaisu myös sellainen, joka osoittaa Kauniaisten näyttävän esimerkkiä ekologisessa rakentamisessa ja ympäristösuunnittelussa. Kauniaisten toimet ovat globaalien päästöjen osalta häviävän mitättömät, mutta maailman onnellisimmaksi kunnaksi arvioidulla Kaupungillamme on tässä kohdin erityinen vastuu.