Ilmastonmuutos ajaa ihmiset hätään Afrikassa ja muualla – meidän täällä on syytä tiedostaa se

Somaliassa ja maan ympäristössä on meneillään yksi vakavimmista kriiseistä aikoihin. 6 miljoonaa ilmistä elää aliravitsemuksessa ja lapsia kuolee paljon. Taustalla on se, että kolmeen vuoteen ei ole tullut sadetta normaalina sadekautena ja kotieläimet ovat kuolleet kuivuuten ja maata ei voi viljellä. Lähinnä meidän hyvinvointiyhteiskuntien ihmisten aiheuttama ilmastonmuutos romahduttaa ihmisten elämiä muuallakin.

Brittiläinen tutkija-tomitaja Nafeez Ahmed kirjoitti Helsingin Sanomissa 22.5., että ilmastonmuutos on ollut yksi keskeinen aiheuttaja myös Isis-jihadistijärjestön synnylle. Hänen mukaansa Isisiä ei olisi syntynyt ilamn ilmastonmuutosta, joka on aiheuttanut kattavaa kuivuutta myös Syyrian alueella.

Asioiden riippuvuussuhteet eivät ole yksinkertaisa, mutta kaiken nykyinformaation pohjalta ilmastonmuutoksen aiheuttamat laajat maanviljelyksen aiheuttamat kuivuustuhot alueilla, joissa pääoma ihmisistä saa elantonsa viljelystä ja kotieläimistä, ovat aivan selkeästi oleellinen ja jossain kohdin oleellisin syy kriiseihin. Tämä on taustalla myös sille, että Eurooppan pyrkii niin suuri joukko pakolaisia. Ei toki voi kieltää sitä, että nopea väestönkasvu on yksi syy, mutta tämäkin nivoutuu ilmaston muuttumiseen.

Hyvinvoivissa maissa – eritoten Euroopassa ja Yhdysvalloissa on tärkeä ymmärtää ja keskustellla tästä, kun teemme ratkaisujamme, jotka vaikuttavat ilmastomme päästöihin ja pakolaispolitiikkaan. Näyttää siltä, että teollisuumaissa puhutaan enemmän jääkarhujen ahdingosta pohjoisila alueilla jäätikön sulaessa kuin ihmisten hädästä. En tarkoita sitä, ettenkö tuntisi syvää tuskaa myös näiden ja muiden vaarassa olevien eliölajien osalta.