Sulle Mulle -tavalle loppu virkanimityksissä

Poliittisten virkanimitysten surkeus on tullut mediassa esille Kevan toimitusjohtajan edesottamusten kautta. Tässä on hyvääkin.

Kuuntelin radiosta, kun keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä totesi, että sulle – mulle aika on kertakaikkiaan loppu poliittisissa virkanimityksissä. Vastaavaa tekstiä ei ole pitkään aikaan kuultu johtavassa asemassa olevan poliittisen edustajan suusta. Uskon ja toivon, että seuraukset näkyvät käytännössä. Kevahan on ollut ”Keskustan läänitys”. Poliittiset virkanimitykset automaattina, kun ei-puoluetaustaiset pätevät eivät pääse edes ehdolle tärkeisiin virkoihin, johtaa Suomen kunnat, valtion ja  julkiset laitokset keskimäärin paljon huonompaan kehitykseen ja johtamiseen kuin mihin meidän on syytä päästä.

Käynnissä olevasta virkanimitysruletista on vaikea päästä eroon. Kevan hallituksen puheenjohtajana toimii poliittisin perustein Helsingin tärkeään toimialajohtajan virkaan valittu henkilö. Olisi ollut toivottavaa, että hallitus ja sen puheenjohtaja olisivat olleet valveilla jo aiemmin. Hienoa, että arvostelukyvyn puutteeseen on nyt puheenjohtajan taholta puututtu. Olen vakuuttunut, että Helsingin kaupungin toiminnot toimisivat paremmin, jos kaikki toimialajohtajat eivät olisi automaattisesti puoluetaustaisia, vaan pätevät olisivat samalla viivalla valttaessa. Jos vaikka kuntaministerimme lähtisi ajamaan poliittisia läänityksiä pois suurimmista kunnistamme kuntien koon kasvattamisen sijaan.