Soten kaatuminen muistuttaa poliittisen johtamisen muutostarpeesta

Ollessani toimitusjohtajana pörssiyhtiössä yhtiön hallituksessa oli viisaita omistajien edustajia. He ymmärsivät, että he eivät olleet asiantuntijoita yrityksen liiketoiminnassa ja tarkoituksella jättivät siksi liiketoimintapäätökset ja johtamisen operatiiviselle johdolle. Omistajan edustajat kyllä ymmärsivät, että yrityksen tulee tuottaa positiivista tulosta ja edellyttivät johdolta asetettujen tavoitteiden toteutumista.

Poliitikot olisivat viisaita, jos ymmärtäisivät, että monimutkaisissa ja kansakunnan kannalta tärkeissä asioissa on käytettävä alan parhaita asiantuntijoita. Valmistelutyö ja monelta osin päätöksetkin on jätettävä ei-poliitikoille, joilla on alan hyvä asiantuntemus ja ovat myös riippumattomia. Sote-asiassa on sorruttu tähän viisauden puutteeseen. Poliitikon ei tarvitse, eikä voikaan, ymmärtää kaikkea, mutta erityisesti ministerien tulee ymmärtää käyttää asiantuntijoita ja pitää poliitikkojen päätettävänä linjapäätökset ja huolehdittava, että tärkeät uudistukset toteutuvat.

Poliittiset valtiosihteerit, poliittiset virkanimitykset ja eräiltä osin parlamentaariset työryhmät ennen asiantuntevaa valmistelua vievät lopputulokset väärille urille. Johtajuuteen kuuluu hyvä valmistelu, päättäminen ja sen jälkeinen määrätietoinen asioiden vienti maaliin.