Joustavuus työmarkkinoille tärkein taloudellemme

Rauno Vanhanen ja Janne Markkula Suomen  Yrittäjistä kirjoittivat HS vieraskynässä 18.3. työmarkkinoidemme joustamattomuudesta mm. seuraavaa: ” Järjestelmämme on jäykkä, epäoikeudenmukainen ja perusoikeuksien näkökulmasta kysenalainen. Se ei salli paikallisia sopimuksia edes silloin, kun sekä työnantaja että työntekijät olisivat valmiita tekemään järkeviksi katsottuja ratkaisuja työpaikkojen säilyttämiseksi.” Kirjoittajat puuttuvat hyvin tärkeään asiaan taloutemme kääntämisessä.

Tärkein muutos taloutemme kuntoon saattamiseksi olisi työmarkkinoiden remontti joustavuuden osalta. Tänään ikäväkseni kuulin aamuradiossa työmarkkinajärjestöjen edustajien keskustelun, jossa kynsin hampain haluttiin pitää saavutetuista edusita kiinni ja kerrottiin epäluottamuksesta, jonka uskottiin olevan työnantajien ja yritysten henkilöstön välillä. Minulla on toisenlaisia kokemuksia.

Talouden kuntoonlaitossa tulisi keskittyä ennen muita muutoksia joustavuuden lisäämiseen ja jätettävä pienten asioiden – kuten koeaikojen pituuksien – korjailu. Työmarkkinoiden ylhäältäpäin tulevasta sääntelystä kertoo esimerkiksi se, että maaliskuun alkuun oli sovittu 0,4 % korotukset kaikille. Kenelle tuo tuo jotain ? Mitättömän pieni korotus kertoo sen, että oli talous ja yrityksemme missä kunnossa tahansa palkkoja  korotetaan. Asia vaikuttaisi tuon 4 euron tuhannelta kohdalta huvittavalta, jos kyse ei olisi vakavasta asiasta.

Kyllä yhteishenki ja luottamus on saatava rakentumaan työmarkknoillemme, kuten se toimii useimmissa yrityksissä. Joustavuus ja jopa väliaikainen palkkojen laskukin on voitava tehdä mahdolliseksi yrityskohtaisesti, jos vaihtoehtona on työpaikkojen menetys. Olisi tervettä jokaisen tulla katsomaan kansainvälisesti kilpailevien yritysten arkea ja numeroita. Muistettava samalla, että yritysjohtajien on syytä ola esimerkin näyttäjiä.