Päätösten valmistelu ammattimaiseksi

Hallitus perui jo päättämänsä lait perhehoidoista. Päätösten perumiseen annetut perustelut huolestuttavat. Erityisesti kristillisdemokraattien suusta kuultiin, että nyt oli selvinnyt, etteivät lakimuutosten aiemmat perustelut olleetkaan pitäviä – lait eivät olisikaan vaikuttaneet kestävyysvajeeseen.

Normaali ajatteleva kansalainen tuskin uskoo, että valmistelutyö pätevällä virkamiehistöllä voisi johtaa tällaiseen. Joko valmistelutyö on poliittisesti ohjattua tai päättäjät eivät ole aikanaan ymmärtäneet päätösten perusteluja. Molemmat vaihtoehdot ovat huolestuttavia kansalaisten kannalta.

Aivan yleisenä päätelmänä on se, että vaalien läheisyys painaa ja hallituksen edustajat ovat nyt keksineet, että taisi tulla tehtyä päätös, josta suurin osa äänestäjistä ei pidä. On tärkeää olla rehellisiä.

On korkea aika saattaa hallitustemme valmistelu- ja päätösprosessit sellaiselle tasolle, että vastaavat tapaukset voidaan minimoida. Kaikki valmistelutyö on saatava ammattimaisille ja poliittisesti riippumattomille asiantuntijoille ja virkamiehille. Heiltä on myös edellytettävä valmistelutyötä, jonka tulokset toimivat.