Ohjelmoinnin ja digitalisaation osaajien puute kuristaa kehitystämme

Suomessa on arvioitu olevan noin 7500 avointa paikkaa ammattitaitoisille ohjelmoijille. Samaan aikaan digitalisaatio etenee kaikilla toimialoilla niin yrityksissä kuin julkisilla aloilla. Tekoäly (AI) ja esineitten internet (IoT) on kovassa kasvussa. Pula alan osaajista on kaikkialla muuallakin. Tarve alan ammattilaisista kasvaa tätä rataa moninkertaiseksi.

Digitalisaatiolla toteutetaan kustannustehokkaita ja luonnon resursseja paremmin hyödyntäviä ratkaisuja. Esimerkiksi liikenteessä ja kuljetuksissä saavutetaan merkittäviä säästöjä myös päästöjen osalta älyratkaisujen käyttöönoton myötä. Digitalisaation ammattilaisten ja ohjelmoijien puute ei siten estä vain yritysten ja taloutemme kasvua ja kehitysta, vaan myös uusien ratkaisujen tuomista riittävällä nopeudella maailman suuriin haasteisiin, kuten ilmastonmuutoksen hidastamiseen.

Korkeakoulujen ja muiden opinahjojen kehitttäminen edellyttää aivan toisenlaista otetta digitalisaatiossa tarvittavien ihmisten kouluttamisessa. On arvioitu, että Eurooppaan tulisi perustaa nopeasti 50 ohjelmoiti- ja digitalisaatioaloille keskittyvää korkeakoulua, jotta mahdollisuuksiimme ja vaatimuksiimme voitaisiin vastata riittävällä tavalla.

Suomen on syytä olla tässä kohdin eturivissä.