Yritysten kasvulla 200.000 uutta työpaikkaa

Osallistuin eilen Tekniika&talous-lehden järjestämään Teknologiakasvajat seminaariin. Seminaarissa käsiteltiin teknologian ja liiketoiminnan trendejä, taloutemme haasteellista tilaa ja esiteltiin kasvuyitysten tarinoita. Yritystemme kasvun kautta tulisi Suomeen luoda 200.000 uutta yksityissektorin työpaikkaa, jotta palaisimme taloutemme terveeseen tilaan.

Suomesta oli löytynyt 446 yritystä, jotka olivat tuplanneet liikevaihtonsa menneessä kolmessa vuodessa. Vuosi sitten vastaava luku oli ollut selvästi yli 600. Suunta näyttää huonolta. Mitä on tehtävä ja mikä on yrittäjien, yritysten ja julkisen vallan rooli näissä talkoissa ?

Kaupallinen neuvos Pekka Lindroos TEM:istä muistutti, että Suomeen on luotava puitteet ja toimet, joilla suomalisen tekijän lisäarvo työstään saadaan kasvamaan riittävästi ja, että työpaikka kannattaa luoda Suomeen. ICT, Cleantech ja Biotalous oli esillä tärkeinä fokusalueina.

Yritysten on osuttava oikeisiin trendeihin jo ennen kuin ne yliesesti näkyvät. Megatrendeinä oli esill tutut: palveluistuminen, digitalisaatio, ympäristö- ja kestävän kehityksen arvojen lisääntyminen, elinajan pidentyminen, Kiinan kehitys jne.

Tapahtuma oli yksi monia tärkeistä, joilla työpaikkojen luojia kannustettiin, pääomarahoittajat kohtasivat yrityksiä jatärkeitä ajatuksia jaettiin yrityksille ja yrittäjille kasvun tiellään.