Voiko Prigozhin kaataa Putinin?

Venäjällä näkyy Ukrainan sotaan liittyen ristivetoa. Pääosaan on noussut Wagner-palkkasotilasarmeijan omistaja ja johtaja Yevgeny Prigozhin. Hän on vaarallisen taustan omaava parkkiintunut rikollinen. Joutui ensimmäistä kertaa Leningradissa 18-vuotiaana oikeuteen murtautumisesta huoneistoon. 20-vuotiaana johti väkivallan tekoa yksinäiselle naisella ja sai istua lähes 10 vuotta Neuvostoliiton pahamaineisessa ja väkivaltaisessa vankilassa, jossa erilainen korruptio riehui. Kasvatti rikollista eteenpäin.

Nyt tuo ”Putinin kokiksi” kutsuttu mies on haukkunut julkisesti Putinin Ukrainan sodasta ja on avoimesti ryhtynyt konfliktiin Venäjän sodan johtajia vastaan. On veikkailtu, että tähtää jopa Venäjän presidentiksi. Kukaan ”normaali” henkilö ei tässä tilanteessa voiskaan uhata Putinia, vaan haastajana tulee olla kova, väkivaltainen ja säälimätön henkilö. Muodostaa vaarallisen tilanteen, mutta pakko todeta, että myös jonkinlaisen mahdollisuuden Ukrainan suunnasta katsottuna.

Prigozhin pääsi Putinin suosioon ja lähelle Pietariksi muuttuneen Leningradin ravintola-mafia-piireistä ja nähtiin myös tarjoilemassa Putinille ja USA:n Bush nuoremmalle ateriaa. Tuo Putinin kokki tuntee siis Putinin tapoja ja lähipiiriä sisäpiirin kautta.

Tärkeä kysymys kuuluu: Voiko Yevgeny Prgozhin olla merkittävässä roolissa, kun Putin kaatuu?. Tämä kysymys ja sen mahdolliset jatkoseuraamukset vaativat syvempää analyysiä ja minua parempaa asiantuntemusta.