On vaarallista ajatella, että voiton tekeminen olisi yrityksen tärkein tehtävä

HS Mielipide 11.9.20/ Yrityksen tärkein tehtävä yhteiskunnassamme on tuottaa kansalaisille heidän tarvitsemiaan ja hyödyttäviä tuotteita ja palveluita.

Risto Paatelan mukaan (HS-mielipide 9.9.) jo koulussa tulisi opettaa, että yritystoiminnan tärkein tehtävä  on tuottaa voittoa.

Yritysten tärkeä tehtävä yhteiskunnassamme on tuottaa kansalaisille heidän tarvitsemiaan ja hyödyttäviä tuotteita ja palveluita. Muistan tämän opetuksen vielä alakoulun kansalaistaidosta. Kun yritys toteuttaa tehtävänsä onnistuneesti ja vielä kilpailijoitaan paremmin, yritys tekee voittoa. Tämä on selvä seuraus siitä, että yritystä johdataan hyvin ja se osaa tehdä henkilöstönsä kanssa valitsemansa asian mahdollisimman hyvin – myös vastuullisesti.

On vaarallista ajatella asia siten, että voiton tekemisen tärkeys tulisi ensin. Tämä ajatusjärjestyn on haitallinen yhteiskunnan kannalta. Nurinkurista ajatusmallia edesautaa osakeyhtiölakimme kirjaus voiton tekemisestä. Se on kapea tulkinta yrityksen päätehtävästä.

Olemme nähneet lukuisia yrittäjiä, jotka ovat lähteneet parantamaan maailmaa kehittämällä jotain uutta, mullistavaa ja ihmisten haluamaa, ja yrityksen nopea kasvu ja hyvä taloudellinen tulos on seurannut tätä.

Nykyisin yritysten vastullisuusasiat ovat kasvaneet yhä tärkeämmiksi yritysjohdon, hallitusten ja omistajien suunnalta. Vastuullisuuden opettaminen on entistäkin tärkeämpää kouluissa ja se onkin saanut suuren merkityksen korkeakoulujemme opetuksessa. Osaava johto toteuttaa yrityksen tehtävän kannattavasti ja vastuullisesti vaikeissakin olosuhteissa.