Mikä on hyvän maidon sopiva hinta ?

Viime päivinä on iloittu siitä, että kauppojen välinen kilpailu on antanut paineita ruuan hinnan laskulle Suomessa. Hinnan laskeminen ei ole kaikilta osin vain hyvä. Kovat hintapaineet voivat vaikuttaa ruuan tuottamisen tasoon viemällä tuottajien hinnat liian alas.

Liiketoiminnassa kun liikekumppanit neuvotelevat hinnasta ei hintaa yleensä yritetä painaa loputtoman alas. Vaarana on se, että kumppanuus ei enää toimi. Kun kaikki tulevat toimeen ja ansaitsevat kohtuudella, niin kaikki hyötyvät.

Maidon litrahinta on nyt luokka 1,19 euro litralta ja paineet ovat vain alaspäin. Oluesta ollaan valmiita maksamaan paljon enemmän. Onko suhde oikea ? Tuottajahinta maidolle laskee taas. Yhden lehmän tuotantomääriä pyritään saamaan ylöspäin keinolla millä hyvänsä ja silti tuottajan tulo pienenee. Keinolehmiä on vaikea valmistaa. Ei eden Viikin koetilalla, jossa vielä näkee etelässäkin lehmiä.

Olen valmis maksamaan hyvästä maidosta enemmän ja juomaan sitä hieman vähemmän jos rahat loppuu – oman etuni nimissä. Kumppania – eli tuottajaa – ei ole järkeä puristaa loputtomasti.