Kuntien pitäisi valita johtajia myös politiikan ulkopuolelta

HS 21.2.12/ Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa 19.2.2012 kerrottiin puolueiden kilpailusta Helsingin kaupunginjohtajien valinnoissa. Tämä on yksi keskeinen asia, miksi hallituksen – siis poliittisten puolueiden – ajama kuntien rakennemuutos, jossa väitetään suurkuntien olevan avain turvaamaan hyvinvointipalvelumme, ei ole uskottava.
Suurkuntien sanotaan sellaisenaan turvaavan hyvinvointipalvelumme. Ammattimainen johtaminen on keskeinen tekijä kuntien tehokkuuden, prosessien ja yhteistyömallien onnistumisessa. Yritysmaailmassakin parhaita menestyjiä ovat tutkitusti ne, joilla on paras johtotiimi.

Tilanne on tuskin kovin erilainen kunnissa.  Kun suurten kuntien johtoon päätetään valita vain poliitikkotaustaisia ihmisiä ja eri pestit on  läänitetty eri puolueille, valittavien joukko supistuu. Parhaat mahdolliset johtajat löytyvät harvoin suppeasta joukosta. Taistelu poliittisista läänityksistä kasvattaa helposti  yläporrasta ja etäännyttää käytännön työstä.

Jos hallitus kokoomuksen johdolla haluaa saada kansalaisilta tukea kuntien koon kasvattamiselle, johtamisesrakenteissa on ensin tehtävä linjauksia, joilla suuremman kunnan voidaan perustella toimivan paremmin. On tehtävä  ei-poliittisia johtajanimityksiä. Se tietysti vähentää kuntapoliitikkojen mahdollisuuksia tulla nimitetyiksi ja oma ja kansakunnan etu voi olla ristiriidassa.

Mahtaisikohan haastavalla ilmailualalla auttaa,  jos Finnair ja SAS yhdistettäisiin suuremmaksi yksiköksi ja johtoon nimitettäisiin eri eturyhmien edustajia ?