Keskustelu yritysjohtajien etuuksien kohtuullisuudesta on tärkeää

Eduskunnan väliaikaisen puhemiehen Ben Zyskowiczin valtiopäivien avajaisissa esille ottama yritysjohtajien etuuksien kohtuuttomuus oli tärkeä ulostulo ja kosketti oleellista yhteiskuntamme arvoaspektia. Puheenvuoro oli erityisen merkittävä siksi, että puhujana oli oikeistopuolue kokoomuksen keskeinen vaikuttaja. Se kertoo osaltaan, että yhteiskunnassamme on laaja yksimielisyys siitä, että rahan uudenlainen arvostus on vienyt yhteiskuntamme kehitystä huolestuttavaan suuntaan. Eriarvoistumisen kasvua edistävä arvomuutos on käsitykseni mukaan eräs keskeinen selittäjä myös perussuomalaisten kannatuksen ilmiömäiselle nousulle.
Eriarvoistumisen kasvu on toki vielä kaukana siitä kehityksestä, joka on tapahtunut esimerkiksi Yhdysvalloissa. Monet arvostetut talous- ja yhteiskuntatieteilijät pitävätkin tuloerojen kasvua ja parhaiten ansaitsevien ansioiden nousua keskituloisten kustannuksella keskeisenä yhteiskunnallisena ongelmana sekä maailmanlaajuisen talousromahduksen keskeisenä Yhdysvalloista lähteneenä syynä.
Olen itse toiminut pörssiyrityksen toimitusjohtajan ja siinä joukossa, jossa optiotulot ovat tuoneet hyvin merkittävän tulolähteen. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että optiotulojen suuruus ei vaikuttanut suoritukseni laatuun tehtävässäni, vaan pyrin ammattiylpeydestä minulle annetun vatuutuksen perusteella huolehtimaan yrityksen menestyksestä parhaalla mahdollisella tavalla voimiani säästämättä. Näin uskon myös muiden yritysjohtajien toimivan. Haasteeksi muodostuu, kun muualla tarjotaan paremman etuudet. Valtaosa meistä toimii inhimillisen ahneesti. Tämä näyttää koskevan niin yritysjohtajia, poliitikkoja, lakimiehiä kuin vaikkapa urheilijoita.
Kohtuuttomuuksien hillitseminen lähtee arvoista ja niitä toteuttavista yksilöistä. Tästä syystä on ollut tärkeää, että media on pitänyt esillä Fortumin optioita, eläkevakuutusyhtiöiden johtajaetuuksia ja poliitikkojen vaalirahasotkuja. Ikävä kyllä harvalla meistä kantti kestää luopumaan itselle mahdollisista etuuksistaan yhteisten tärkeämpien arvojen vuoksi. Keskustelu ja esimerkki arvovaltaiselta taholta on siksi tärkeää.