Kansainväliseltä yhteisöltä odottaisi tasapuolisuutta Hamas-Israel konfliktissa

Hamasin karmaisevan raaka Israelilaisten yllätykseksi muodostunut hyökkäys ja siviilien tappaminen noin viikko sitten on johtanut siihen, että Israel on pommittanut miehittäjän ominaisuudessa palestiinalaisten asuttamaa Gazan aluetta ja lähes 3000 ihmistä – siis siviilejä – on kuollut. Näistä kolmannes on arvion mukaan lapsia. Siis Israelin toimet ovat jo nyt siviilien kuolemien määrissä ylittänyt selvästi Hamasin teurastamien lukumäärän. Lisäksi Israel on sulkenut Gazan alueelta kahdelta miljoonalta ihmiseltä sähkön ja veden saannin. Lisäksi Israel on kehottanut tai käskenyt miljoonaa ihmistä siirtymään pohjoisesta Gasasta kodeistaan eteläiseen osaan. Kansainvälisten avustusjärjestöjen, kuten Lääkärit ilman rajoja, lääkärit ovat kertoneet, että sairaita ja haavoittuneita on mahdoton siirtää kehotusten mukaisesti. YK ja eri avustusjärjestöt ovat todenneeet humanitäärisen katastrofin olevan lähellä, kun terveydenhuoltokin on romahtamassa.

Tapahtumien taustalla on vuosikymmeniä jatkunut prosessi, jossa Israel on ollut niskan päällä ja vaikeuttanut jatkuvasti pienellä hiekkaisella alueella toimivan Gazan väestön mahdollisuuksia elää ihmisarvoista elämää. Lisäksi Israelin sodassa miehittäneellä Länsirannalla on jatkuvasti työnnetty siellä vuosisatoja asuneita palestiinalaiskansoja pois omista kodeistaan. Israelin toimet loisivat kenessä tahansa näin kohdelluissa katkeruutta. Miettikäämme, että oma kansamme olisi ajettu tuollaiseen tilaan.

Netanjahun hallitus on erityisen rankalla kädellä toiminut siten, että on täysin loogista ja odotettu, että katkeruus ja viha saa jalansijaa sorrettujen keskuudessa. Netanjahun johdolla on systemaattisesti toimittu siten, että virallista palestiinalaishallintoa heikennetään, jotta mitään rauhanprosessia ei voida viedä eteenpäin. Alueen historiaa tunteneet ovat jo verranneet tilannetta Aparheid-lähestymistapaan, jossa palestiinalaisisa kohdellaan kuin mustia rotusorron aikaisesssa Etelä-Afrikassa.

Israelilaislehti Haaretz totesi pääkirjoituksessaan päivä iskun jälkeen, että katastrofista voidaan syyttää yhtä ihmistä: Benjamin Netanjahua. Hänen hallintonsa on myös toimillaan saattanut rahoitusta Hamasille uskoen, että sillä Hamasin väkivaltaa saadaan vähennettyä ja palestiinalaisten yhtenäisyyttä estettyä.

Kansainvälinen yhteisö on voimakkaasti tuominnut Hamasin väkivaltaiset toimet ja kertonut tukevansa kaikin tavoin Israelia. Tämä lähestyminen osoittaa yksipuolisuutta. Palestiinalaisetkin ovat ihmisiä. Heistä vain pieni osa on Hamasin terroristeja. EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vieraili pian Hamasin iskujen jälkeen Israelissa ja vakuutti vankkumatonta tukeaan Israelilaisille. Hän sain merkittävää kritiikkiä yksipuolisista kannanotoistaan kansainvälisessä mediassa ja EU:n toimijoiden piiristä. Onneksi. Olen monessa toimissaan kovasti arvostanut von der Leyenia, mutta tässä asiassa tuntui painavan hänen saksalainen taustasa. Natsimenneisyyden haavoista ei ilmeisesti vieläkään ole pystytty irrottautumaan. Juutalaisia puolustetaan, vaikka heidän toimestaan tapahtuisi hirmutekoja.

Yhdysvaltain presidenti Joe Biden on lähdössä vierailemaan Israelissa. Virallisesti Yhdysvallat antaa Israelille kaiken tukensa toimissaan Hamasin lyömiseksi – eli myös valtaisan humanitaarisen katastrofin aiheuttamiselle. Vierailun tärkeänä syynä näyttää olevan kuitenkin sen, että Biden haluaa muistuttaa Netanjahua siitä, että palestiinalaisia ei voida kohdella miten vain. Myös he ovat ihmisiä. Suurimmalla osalla ei ole mitään osaa Hamasin hirmutekoihin. Toivon Bidenille siunausta keskusteluissaan Netanjahun kanssa.