Vuokrailmoitukseni huomio SOMEssa yllätti
Jätin Helsingin Vuokra-asunnot FB-sivuille ”epätavallisen vuokrailmoituksen”, jossa toivoin löytävämme sopivan vuokralaisen, jonka ”asumiskustannukset voisivat muuttua pieneksi tuloksi”.
Olimme pohtineet, mikä olisi paras ratkaisu 92-vuotiaalle isälleni hänen palatessaan Oulunkylän kuntoutussairaalan veteraanikuntoutuksesta kotiin. Päädyin ajatukseen, että joku voisi kotihoidon käyntien lisäksi asua vanhempieni rivitalokodissa ja pitää seuraa isälleni ja käydä yhdessä vaikka kävelyillä. Toivoin, että joku sopiva henkilö näkisi ilmoituksen ja vastaisi tähän parin viikon sisällä.
Hämmästykseni oli suuri, kun maantai-aamuna ilmoituksen ilmestyessä tuolle sosiaalisen median sivulle, ruutuun ilmestyi ensimmäisen minuutin aikana 30 tykkäystä ja kanustavia viestejä. Ilmoitustani tituleerattiin ”sympaattiseksi” ja tovottiin ”tällaista lisää”. Olin kai vahingossa kosketellut aluetta, joka on otollinen uudenlaiselle ajattelulle.
Ymmärsin, kuinka hienosti ajattelevia ja toimivia ihmisiä on Suomi pullollaan ja senkin kuinka tiukilla ihmisten talous on, kun pääkaupungissamme joutuu mksamaan suuria vuokria. Ilmiset eristäytyvät omiin asuntoihinsa silloinkin, kun asuminen voisi tapahtua enemmän yhdessä.
Iltaan mennessä yhteydenottopyyntöjä tai muita viestejä oli tullut lähes 800 ja pari toimittajaa oli soittanut minulle ja tehnyt jutun asiasta digitaaliseen mediaan. MTV-uutisten katsoja sain lukea ”Vesasta, joka hakee 92-vuotiaalle isälleen kämppäkaveria”. Ystäväni lähettelivät viestejä huvittuneena näkyvyydestä. Työkohtaamisissa uusien ihmisten kanssa sain toteamuksia: ”… ai sinä olet Se Vesa”. Nauratti minuakin !
Ihmisten ja toimittajien kiinnostus kertoo siitä, että meidän olisi aika katsoa iäkkäiden ihmisten elämän ehtoopuolen asumisratkaisuja sekä nuorten ja työelämässä olevien asuntotilannetta uudenlaisin innovatiivisin ottein. Monta asiaa saataisiin paremmaksi yhteisöllisyydellä ja yhteistoiminnalla kaikkien kustannuksia säästäen. Tehottomia neliöitä on pääkaupunkiseutukin pullollaan. Kaikkeen ei tarvita viranomaisten byrokratiaa ja säädöksiä kunhan viranomaisten toimet sääntöineen eivät ole estämässä hyviä asioita.
Löysimme oikean ”kämppäkaverin” nopeasti monen sopivan joukosta. Ihmiskäsitykseni sai taas positiivista buustia. Suomen salaisuus maailman onnellisimpana maana nivoutuu sihen, että me suomalaiset voimme luottaa toinen toisiimme.