Yritysjohtamismainen fokusoitu tavoitekeskeisyyn on tuonut tulosta hallituksessamme
/US 23.9.18/Juha Sipilä asetti ennen viime eduskuntavaaleja joukkoineen tavoitteeksi Suomen talouden ja työllisyyden saattamisen paremmalle jamalle ja kestävyysvajepommimme osalta keskeisen SOTE-uudistuksen käynnistymisen. Edeltävä Kataisen – Stubbin vetämä hallitus oli näissä asioissa pahasti epäonnistunut ja jopa oman puolueen johtaminen luiskahti käsistä siten, että hallituskauden lopussa oma puolue repesi useissa eduskunnan äänestyksissä ja edustajat äänestivät hallituksen esityksiä vastaan. Suomen hallituksen johtaminen oli hukassa. Yksittäisten edustajien irtopisteiden kerääminen ennen seuraavia vaaleja vaivasi hallituspuolueista erityisesti kokoomusta.
Sipilä on ennen politiikkaan tuloaan osoittanut yrittäjänä ja yritysjohtajana, että tavoitteiden asettaminen, tavoitteiden tinkimätön ajaminen, joukkojen mukaanottaminen ja omasta tiimistä huolehtimnen antaan perustan sille, että tavoitteeseen voi päästä. Monet ovat arvostelleet, että yritysmaailman opit eivät sovellu yhteisten asioiden hoitamiseen. Mielestäni Juha Sipilän määrätietoisuudella on ollut aivan oleellinen merkitys taloutemme kuntoonlaitossa ja työllisyyskehityksessä. Toki maailmantaloudessa on ulkoisilla tekijöilläkin aivan oleellinen merkitys.
Politiikan ulkopuolella harjoiteltu ja osoitettu määrätietoisuus on mielestäni ollut eduksi Suomelle tällä hallituskaudella. Liian moni politiikassa oleva on kunnostautunut enemmän viestinnässä, mukavana kaverina olemisena ja retoriikassa. Kyky saada asioita aikaan yhteisen etumme nimissä on vähäisempää.
Kun tavoitteeksi asetetaan tärkeimmäksi määritellyt asiat, on riskinä, että toiset asiat eivät etene ihan niin hyvin. Oppositio on esimerkiksi päässyt – osin perustellustikin – kovasti arvostelemaan kansakunnallemme tärkeää panostusta koulutukseen. Kun julkisen talouden tasapainotus asetetaan keskeiseksi tavoitteeksi, niin vaarana on, että myös tärkeistä asioista leikataan. Joskin leikkausket voidaaan tehdä järkevästi tai vähemmän järkevästi.
Sipilän hallituksen yksi keskeinen tavoite on ollut luoda uudet toimivat raamit sosiaali- ja terveysalueen (SOTE) merkittävästi aiempaa paremmalle kehitystyölle tulevaisuudessa. Tämän mittavasti valmistellun uudistuksen eduskuntaäänestys on nyt kohta käsillä. Asian lykkääntyminen tarkoittaisi välttämättömien ja kauaskantoisten uudistusten raamin viivastymistä taas kerran. Timo Soinin käsittämättömän ajattelemattomien ja väärässä paikassa esiin tulleiden abortti-kantojen merkitys kansakuntamme kannalta on kuitenkin mitätön siihen verrattuna, että vanhenevan väestömme kestokyvyn eteen on vihdoin päästävä tekemään uudistusraamit. Jos valmisteltu SOTE-maakuntauusistus ei nyt ole 100 %:sesti kaikilta osin osuva, niin seo kuitenkin tehtävä. Uudistuksen tekemättäjättö maksaisi meille kaikille ja tuleville polville paljon rahana ja vanhusten kuin myös nuorten lisääntyvänä pahoinvoitina ja hätänä.
Pääministeri Sipilän määrätietoisuus on nyt asia, josta meidän tulisi olla tyytyväisiä. Tässä tilanteessa Suomea ei auta se, että hän lyhytaikaista tunnustusta saadakseen pääministerinä ryhtyisi muiden mukana julkisesti haukkumaan Timo Soinia. Soini on kohta jo menneisyyden poliitikko.