Kuka Vesa?

Olen aktiivisesti taloutta ja yhteiskunnan tapahtumia seuraava ammatiltani kansainvälisesti toimivien ICT-alan yritysten johtaja ja nyttemmin alan yrittäjä. Yhteiskunnallisen kirjallisuuden harrastukseni pohjalta perustin Helsingin Pörssiklubille kirjakeskustelukerhon heti liityttyäni klubiin vuonna 2011. Vuonna 2023 julkaistiin ensimmäisen kirjani 1980-luvun murroksesta Nokia-ajaltani. Olen myös  kolmen hienon nuoren aikuisen isä,  hallitustoimija ja toiminut poliittisissa luottamustehtävissä sekä asukasaktiivina. Koulutukseltani olen tuotantotalouden DI Aalto/TKK:sta ja MBA. Liikun luonnossa ja urheilen aktiivisesti pelaten koripalloa Espoon Akilleksessa.

Synnyin Helsingissä perheen kolmantena lapsena ja kasvoin tärkeimmät lapsuusvuoteni 1960- ja 1970-luvuilla Pihjalamäessä, jota kutsuttiin näköalakaupunginosaksi korkeiden kallioiden, maastolinjoihin sovitettujen talojen ja isojen metsäalueidensa vuoksi.
Olin kouluaikana innokas lintujen tarkkailija ja toimin nuoresta alkaen partionjohtajana. Kaupunkilaispoikana retkeilin paljon luonnossa sekä urheilin aktiivisesti. Ahmin yhteiskunnallista ja maailman kehitykseen sekä ekologisiin haasteisiin liittyvää kirjallisuutta.

Helsingin Sanomien pääkirjoituksia kirjoittavalta isältäni omaksuin vahvan kiinnostuksen yhteiskunnallisiin asioihin. Laaja-alainen kiinnostukseni teki opintoalueen valinnan minulle äärimmäisen vaikeaksi. Lääketieteen opinnot ehdin jo aloittaa ja kansantaloustiede oli lähellä sydäntäni. Tuskallisen tuumailun jälkeen päädyin Teknilliseen Korkeakouluun ja yritystalouden pääaineeseen, jota kautta uskoin pääseväni näkemään kansainvälistyvän yhteiskuntamme nopeimman muutoksen ja olemaan siinä mukana.

Pääsin tekemään diplomityötäni silloisen Nokian selvästi kansainvälisimpään yksikköön Nokia Engineeringiin, joka toteutti vientiprojekteja sähköistyksen ja tietoliikenneverkkojen osalta erityisesti Euroopan ulkopuolisiin maihin. Valmistuin diplomi-insinööriksi hieman hosuvauhtia vuonna 1983 ja vuoden 1985 alusta Nokia tuki taloudellisesti opintojani tuoreessa Kauppakorkean MBA-ohjelmassa, josta suoritin osan Yhdysvalloissa. Vuosina 1987 ja 1988 toimin Nokian pääkonttorin strategia-osastolla ja silloisen pääjohtajan Kari Kairamon esikunnassa yrityssuunnittelupällikkönä. Se oli todellinen näköalapaikka nuorelle miehelle. Nokia kansainvälistyi nopeasti, toteutti rakennemuutostaan sekä mm. surulliseen tulokseen johtaneet mittavat elektroniikka-alan yritysostonsa. Näin läheltä kehityksen, joka johti Kairamon itsemurhaan. Pitkän talousnousun jälkeen tuli taloudellinen pudotus ja pankkikriisi, jossa pankkeja ja yrityksiä pyyhkiytyi kartalta. Aloitin Nokian Matkapuhelinyksikön yrityssuunnittelujohtajana ennen 30-vuotissyntymäpäivääni matkapuhelinmarkkinan nopean kavun käynnistymisen kynnyksellä.

Toteutin Nokian ns. Mobile Data –yksikön myynnin 1990-luvun alussa ja siirrtyin ostavan yhtiön toimitusjohtajaksi. Viisi vuotta myöhemmin perustimme uuden yrityksen Aplicom Oy:n, joka osti mielenkiintoisten vaiheiden jälkeen ytimen Nokiasta aluperin myymästäni yksiköstä. Minusta tuli tähän väliin yrittäjä. Olin tuolloin kahden pienen pojan isä. Aplicom toimi alusta alkaen ulkomaisten asiakkaiden ja kumppanien kanssa ja pääsi hyvään kasvuun uusilla markkinoilla. Aplicom kasvoi kolmessa vuodessa alansa europpalaiseksi johtajaksi ja komeili kasvuyritysten etukaartissa ja sai kovasti palstatilaa lehdissä ja aamu-TV:ssäkin.

Huolimatta suomenkielisestä taustastamme laitoimme poikamme Hyvinkään pieneen ruotsinkieliseen kouluun, jotta he voisivat kuin ohimennen oppia toisen kotimaisen kielemme. Koen maamme kaksikielisyyden rikkautena, jonka voi nähdä myös käytännön hyötynä.

Vuonna 1999 minut pyydettiin vetämään globaaliksi laajentunutta tietoliikenneyritys Tecnomenia, jonka kasvu ja tulos olivat pysähtyneet epätyydyttävälle tasolle. Yrittäjyys vaihtuikin kohta pörssiyhtiön vetämiseen. Tecnomenin arvoissa ja tavassa toimia oli parannettavaa. Yhtiö kääntyi IT-boomin vauhdittamana tulokselliseen kasvuun ensimmäisenä vuotenani ja tämän mahdollisti yhtiön ajattelutavan muuttaminen. Tuolla käynnistyi vauhdikas viitisen vuotta kestänyt jakso, jolloin matkustin paljon Euroopan ulkopuolella avaamassa uusia markkinoita, toteutimme Tecnomenin pörssilistauksen ja osallistuin yritysjärjestelyihin, joissa pitkiäkin iltoja työskenneltiin investointipankkiirien kanssa. Koin, että Tecnomenissä autoimme monia maita kehittymään viestintäjärjestelmien avulla ja näin tuomaan hyvinvointia ihmisille.

Tecnomen toimitti matkapuhelinoperaatoreille uusia palveluratkaisuja, joissa internettiä hyödynnettiin ja se markkina ei tuolloin vielä käynnistynyt, vaan taittui alaspäin, kun markkinahype katosi ja rahoittajat vetäytyivät. Katsoin, että Tecnomenin liiketoiminta-alue tulisi supistumaan tulevien vuosien kuluessa ja pelkillä säästöillä ei ajettaisi yrityksen ja omistajien pitkäjänteistä etua. Ehdottamani panostuspolku uuteen kasvavaan liiketoiminta-alueeseen ei saanut yhtiön hallituksessa kannatusta, mikä osoittautui kertomani huolen mukaisesti myöhemmin yhtiön tulevaisuuden kannalta kohtalokkaaksi virheeksi. En voinut jatkaa yhtiön johdossa, jonka toimien oikeellisuuteen en uskonut.

Minulle avautui mahdollisuus käyttää aikaani ja energiaani myös muuhun kuin työhön ja perheeseen – myös lukemiseen. Olimme muuttaneet Kauniaisiin vuonna 2001 ja perustin ystävieni kanssa ProGallträsk-liikkeen. Keräsimme suuren osan Kauniaislaisten allekirjoituksia vetoomukseemme kaupungin ainoan järven Gallträskin puhdistamiseksi ihmisen aikaansaamasta mudasta.

Pörssiyhtiön toimitusjohtajan taustalta minulle tarjottiin johtehtäviä kookkaissa yrityksissä, mutta näin velvollisuudekseni palata Aplicomiin, jonka kehitys oli kääntynyt huonoksi minun Tecnomen-aikanani, vaikka muut osakkaat olivat tehneet parhaansa yrityksessä työkennellen. Aplicom pystyi tuotteillaan vaikuttaa liikenteen päästöjen vähentymiseen ajoneuvojen käytön ja polttoainesäästöjen kautta. Näin mielekkääksi toimia yhteiskunnan ja ilmaston päästöjen kannalta tarpeellisella alueella. Perustin uuden yrityksen Helptenin, joka sai useita tunnustuksia ja rahoitusta innovatiiviselle palvelukonseptilleen.

Yhteiskunnallisessa toiminnassani päädyin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin(HUS) ja sen  Yliopistollisen keskussairaalan HYKS-lautakuntaan, josta pääsin oppimaan paljon HUSin erikoissairaanhoidosta ja SOTE-uudistuksen valmistelusta. Katsoin lähempää lääketieteen alaa, jota pitkän pohdinnan jälkeen en valinnut ammatikseni toisin kuin keskimmäinen poikani.

Asetuin pyyntöjen tukemana poliitiikan ulkopuolelta eduskuntavaaliehdokkaaksi 2015. Tuin Juha Sipilän valintaa syntyvän hallituksen johtoon. Yritystoimintani vaati minulta kuitenkin jatkuvaa täysipäiväistä panosta ja kykyni kampanjointiin oli kovin rajallinen. Nautin joka tapauksessa ihmisten tapaamisesta ja yhteiskunnallisesta keskustelusta tavattomasti. Ystäväni kävivät pystyttämässä kuviani pitkin Uuttamaata. Tätä kautta tutustuin moniin Keskustassa toimiviin hienoihin ihmisiin. HUS:n luottamuselimiin tosin minut oli valittu Vihreiden mandaatilla. Keskustaliberaalina luotoihmisenä oman poliitisen kodin löytäminen on minulle ollut kovin vaikeaa yritysjohtajan taustallani.

Yrittäjä-toimitusjohtaja tehtävieni rinnalla toimin muiden yritysten hallituksissa ja hallituksen puheenjohtaja. Uuden oppimisen vaihe koitti, kun ryhdyin ensin kiertotalouden edelläkävijänä toimivan Ethica Oy:n hallituksen puheenjohtajaksi vuonna 2019. Sitten päädyinkin yhtiön partneriksi ja vetäjäksi. Minulla oli mahdollisuus laajasti lukea ja perehtyä yhteiskunnan ja yritystoiminnan systeemiseen muutokseen kohti luontokestäviä ja muuten vastuullisia malleja – samoin kuin alan tutkimuksiin.

Vastaamme tuli vuonna 2022 järkyttävä Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa. Mekin otimme vastaan kotiimme Ukrainan Mariupolista Venäjän kautta autollaan laajennetun perheen asumaan eäänä huhtimuun aamuna klo 2.30 – Joukko järkyttyneitä jä väsyneitä lähimmäisiä. Ja toinen perhe muutti meille loppuvuodesta. Kokemukseni ukrainalaisista ja heidän ahkeruudestaan sekä kunnollisuudestaan on ollut pelkästään positiivinen.

Vuonna 2022 sodan dramatiikan tapahtumien aikana kirjoitin ensimmäisen kirjani, joka käsittelee 1980-luvun murrosta, erityisesti taloudellista vapautumista ja kansainvälistymistä. Se on kirjoitettu aikalaiskokemuksena ja nimenä on NOKIA – Kari Kairamon myrskyisä vuosikymmen. Lukeminen ja kirjoittaminen ovat asioita, joista nautin. Seuraavat projektini ovat jo valmisteilla.

Vuonna 2024 solmin avioliiton Minnan kanssa. Nyt meillä onkin seitsemän jälkeläistä, joista yksi lapsenlapsi – ja vielä kissa ja koira.

Omalla elämällä tulee olla merkitystä itsensä ympärille – toisille ihmisille, maapallomme luonnolle, eläimille ja vapaan, oikeudenmukaisen kansalaisyhteikunnan toimivuudelle. Olen tätä pyrkinyt pitämään ohjenuoranani vaatimattomalla tavallani. Yhteisten asioiden hoitamisessa keskiössä on  ”human well being” eli ihmisten hyvinvointi. Liian usein toimijan omat tavoitteet tahtovat sumentaa tätä ”oikeaa” tarkoitusta ja sen mukaista toimintaa. Joka päivä on syytä muistuttuttaa itseään tästä.