Käännytyslain käsittely loi haitallisesti eripuraa
Eduskunnan päättämän niin sanotun käännytyslain mukanaan tuoma keskustelu on aiheuttanut huomattavaa eripuraa koko kansakuntamme keskuudessa. Asian käsittelyn laineet ovat loiskuneet kriittisellä tavalla myös kansainväliseen lehdistöön ja sitä kautta näkemyksiin Suomesta. Lain mahdollisen soveltamisen merkitys, jos turvapaikkahaku keskeytettäisiin väliaikaisesti Suomen rajalla, ei ole käytännön asiana niin mittava kuin, että se perustelisi laajaksi noussutta eripuraa lain säätämisestä.
Keskusteluun ovat osallistuneet laajasti oikeustieteen asiantuntijat, jotka ovat kattavasti pitäneet lain säätämistä perustuslain ja kansainvälisten sitoumustemme vastaisena. Suuri joukko kansalaisia on sosiaalisessa mediassa tuominnut ihmiset tai edustajat isänmaan pettureiksi, mikäli eivät puolla lakia ja näin halua puolustaa Suomen turvallisuutta Putinin johtaman Venäjän häikäilemättömiä toimia vastaa. Eri viestikanavissa on jaettu listoja maamme pettureista ja moni kansanedustaja on avoimesti puhunut poikkeuksellisen vaikeasta äänestyspäätöksestään. Ilmapiiri ja ajattelu Suomen turvallisuuteen kohdistuvasta uhasta on ihmisten mielissä saanut yllättävänkin voimakkaita piirteitä.
Tässä kohdin näyttäisi siltä, että Venäjän vaikuttaminen on johtanut heidän kannaltaan haluttuun tulokseen ja Suomeen on pystytty kylvämään eripuraa eri kansalaisten ja ryhmien välille. Eripuran aikaansaanti näyttää ulottuvan myös EU:n alueelle, kun yksi perinteisesti vahvasti oikeusvaltioperiaatteista huolehtiva maa on nyt osoittanut esimerkkiä, jossa rajallinen turvallisuusuhka on laitettu ohittamaan perustuslain säännöksiä.
Todellinen uhka Euroopalle, Suomelle ja kansalaisyhteiskunnallemme on syntynyt ja ratkaistaan nyt Ukrainassa. Ukrainan auttaminen kaikin mahdollisin keinoin pysäyttämään Venäjän raakalaismainen ja raukkamaisia piirteitä sisältävä hyökkäys tulisi olla meidänkin toimiemme polttopisteessä. Ei näiden rajalakien vatvominen tai säätäminen tuo meille turvaa.
Helsingin Sanomien kyselyn mukaan valtaosa suomalalaisista on sitä mieltä, että Suomi on tukenut Ukrainaa riittävästi. Huolestuttavaa! Kun haluamme lisätä Suomen turvallisuutta, niin asetoimitusten ja muun avun kasvattaminen Ukrainaan tulee kiihtyä. Se tietysti maksaa ja rajalain säätäminen ei.
Moni suomalainen on henkilkohtaisella tavalla auttanut ukrainalaisia. Meillä asuneet ukrainalaiset, osin kotinsa menettäneet pakolaiset, ovat vuodattaneet monet kyyneleet sukulaistensa ja tuttaviensa hädästä rintamalla ja pommituksissa. Nyt nähty suomalaisten kiistely ja maalittaminen yhdestä rajalaista on syytä osata laittaa omaan kategoriaansa, kun verrataan sitä ukrainalaisten toisen mittaluokan hätään ja tuskaan. Muistetaan, että Putinin johtama Venäjä haluaa luoda kaikenlaista eripuraa länsinaapureissaan. Ei anneta sille valtaa. Vedetään yhtä köyttä.