Laadukkaat Sote-palvelut läheltä

Kauniaisissa ja nykyisten päättäjien keskuudessa on laaja yksimielisyys siitä, että Sote-uudistuksen jälkeenkin Kauniaisissa tulee jatkaa oma terveyskeskus. Sen toimintaa on edelleen kehitettävä kaksikielisenä ja ennalta toimimisen osalta huolehtien. Pelkkä terveyskeskuksen säilyttäminen ei turvaa kuitenkaan laadukasta palvelua vaativammassa hoidossa.

Suunnitellun Sote-uudistuksen valuvikana Uudellamaalla on erikoissairaanhoidon yksikön eli HUS kuntayhtymän jakautuminen useampaan kokonaisuuteen eli Sote-alueeseen. Tämä vaarantaa kauniaislaisten kannalta hoitoketjujen toimivuuden, kun tarvitaan yhteys perusterveydenhoidosta vakavampiin erikoissairaanhoidon asiantuntijoihin. Miten Kauniainen voi vaikuttaa siihen, että Meilahdessa toimiva erikoissairaanhoitoyksikkö – vaikkapa syöpäsairaala – toimii saumattoman hoitoketjun osana, kun Sote-alue rikkoo hallinnollisestin rajoja? Haluan olla vaikuttamassa siihen, että meidän äänemme ja vaikutuskanavamme toimivat tulevassa muutoksessa ilman hallinnollisia virheitä. En halua, että syntyy  yhtään huonosti hoidettua tapahtumaa, jossa vaikkapa terveyskeskuksessamme ei havaita lievältä vaikuttavan oireen vakavuutta ja ripeää tarpeelliseen erikoislääkärin hoitoon ei ohjata ajoissa. Seuraukset voivat olla tarpeettomasti vakavat.

Edellä olevan merkityksestä jokaiselle meistä olen oppinut jonkin verran toimittuani viiden vuoden ajan HUS:n HYKS-lautakunnassa. (HYKS on Helsingin Yliopistollisen Keskussairaalan aluekokonaisuus kattaen pääkaupunkiseudun kuntia Uudellamaalla.)

Sosiaalitoimeen sisältyy toki muitakin palveluita kuin terveyskeskus, kuten mielenterveyden ennaltaehkäisy. Lähellä toimivasti parempi kuin kaukana.

Kauniaisiin muualta muuttava usein havahtuu siihen, miten useimmat kunnalliset palvelut toimivat paremmin ja laadukkaammin kuin lähtökunnassa. Koulumme ovat laadukkaita, terveysasemalta löytyy ripeästi apua eri vaivoista hampaiden hoitoon, päiväkodit ovat toimivat ja ikäihmisistä huolehtiminen parempaa kuin muualla. Tämä ei säily ja kehity ilman jatkuvaa ja aktiivista työtä näillä saroilla.